MARMARA BÖLGESİNDE YETİŞEN TARIM ÜRÜNLERİ VE TEKNOLOJİLERİ

Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri ve Teknolojileri

Nedir?

Marmara Bölgesi’nin engebeli bir araziye sahip olmaması ve ekili dikili alanların varlığı, bölgede tarımsal üretimi mümkün kılmaktadır. Yükseltisinin az olması ve çeşitli iklimlerin geçiş alanında yer almasından dolayı Marmara’da, tarımsal ürün çeşitliliği ve verim yüksektir. Marmara Bölgesi’nde kullanılan modern tarım yöntemleri ve tarım teknolojileri de sektörün gelişmesini desteklemektedir. 

 

Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

 

İklimi ve bitki örtüsünün yanı sıra, modern tarıma elverişli olan verimli toprak yapısı sayesinde Marmara Bölgesi, tarım üretiminde büyük paya sahiptir. Marmara’da yetiştirilen tarım ürünleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Buğday: Kurak yerlerde halkın geçim kaynağı olan buğday, Trakya bölümünde yetiştirilmektedir.

 

  • Arpa: Tıpkı buğday gibi kurak bir iklim seven arpa, Trakya’nın iç kesimlerinde yetiştirilmektedir.

 

  • Mısır: Mısır tarımı, Güney Marmara bölümünde daha sık yapılmaktadır. Türkiye'nin mısır üretiminde önemli bir yer tutan bu bölge, Karadeniz ile birlikte toplam üretimin %75’ini karşılamaktadır.

 

  • Yulaf: Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve Kırklareli gibi iller, Türkiye yulaf üretiminin ortalama %60’ını gerçekleştirmektedir.

 

  • Patates: Başta Balıkesir, Kocaeli, Bursa ve Sakarya olmak üzere Marmara’daki çoğu ilde patates yetiştirilmektedir.

 

  • Soğan ve Sarımsak: Yıllık kuru soğan üretiminin büyük bir bölümü Güney Marmara’dan karşılanmaktadır. Sarımsak ise bölgedeki bütün illerde üretilmektedir.

 

  • Domates: Balkan ülkelerinden sonra ülkemizde ilk kez Güney Marmara’da yetiştirilen domates, dış ticaret yapılan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir.

 

  • Fındık: Fındık üretiminde Doğu ve Orta Karadeniz başta gelse de Güney Marmara’da da fındık üretilmektedir.

 

  • Zeytin: Marmara Bölgesi, zeytin ağacı fazlalığı açısından Ege Bölgesi sonrasında ikinci sırada gelmektedir. Güney Marmara, Doğu Marmara ve Trakya kesimlerinde zeytin üretimi yapılmaktadır.

 

  • Turunçgiller: Türkiye’deki turunçgil ağaçlarının %1.5 kadarı Güney Marmara’da yer almaktadır.

 

  • Şeftali: Türkiye’nin pazar değeri yüksek ve en kaliteli şeftali meyvesi, Bursa’da yetiştirilmektedir.

 

  • Armut: Üretimi gün geçtikçe artan armut meyvesi, Güney Marmara’da daha fazla yetiştirilmektedir.

 

  • Üzüm: Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olan üzüm, Türkiye’deki her bölgede üretilmektedir. Güney Marmara’da bunlardan biridir.

 

  • Baklagiller: Nohut, mercimek ve fasulye gibi mahsuller, yetişme zamanında yağış, olgunlaşma zamanında sıcaklık istediği için, Marmara Bölgesi kapsamında baklagil tarımı yapılmaktadır.

 

  • Ayçiçeği: Ayçiçek üretiminin %70 kadarını Marmara Bölgesi karşılamaktadır.

 

Marmara Bölgesi Modern Tarım Teknolojileri

 

Çiftçilikte çığır açan modern tarım teknolojileri, Marmara Bölgesi üretiminde de kullanılmaktadır. Sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğini hedefleyen modern tarım yöntemleri, teknoloji sayesinde daha kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Tarım yöntemindeki modernizasyon, üretim kalitesinin artmasını da sağlamaktadır. Genel olarak modern tarımla birlikte öne çıkan yöntemler, şu şekilde sıralanmaktadır:

 

  • Sulama Teknolojisi: Su kaynakları bakımından zengin olan Marmara'da, sulama konusunda modern yöntemler tercih edilmektedir. Su temini, bitkilerin hayatta kalmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak sayılmaktadır. Az miktarda yağış, tarım için yetersiz olmaktadır. Bu nedenle, sulama teknolojisi ile iyi stratejiler gerçekleştirilmektedir. Barajların inşası, nehir suyu ve dağıtım kanalı kullanımı, mahsul üretimini artırmak için sondajlardan faydalanılması da bu yöntemler arasında bulunmaktadır.

 

  • Toprağın İşlenmesi: Topraktaki havanın dolaşımını artırmak için uygun koşullarda toprak havalandırması yapılmaktadır. Bu nedenle, çiftlik ürünlerinin daha iyi büyümesi amacıyla toprağın yoğun olarak işlenmesi gerekmektedir. Marmara'nın zengin toprak yapısı, derin ve eksiksiz biçimde işlenebildiğinden dolayı, bu bölgede tarımsal faaliyetlerde hedeflenen sonuçlar elde edilmektedir. Toprağın verimli olacak şekilde işlenmesinde, teknolojik tarım makinelerinin etkisi büyüktür.

 

  • Kaliteli Gübre Kullanımı: Tarım yapılacak toprağın verimliliğini artırmak için gübre kullanımı da gereklidir. Marmara’nın alüvyal toprak yapısının bozulmaması ve ürünlerden yüksek verim elde etmek amacıyla, kaliteli gübre kullanımı yapılmaktadır. Böylece, bitkilerin beslenmesi de sağlanmaktadır.

 

  • Zararlıların Kimyasal Kontrolü: Modern teknolojiler kullanılarak, zararlılar ile mücadele edilmektedir. Sağlıklı ve verimli tarımsal ürünlerin yetişmesi desteklenmektedir.